Wymagania uprawowe ziół
Zwyczajny szczypiorek w doniczce hodowany na tarasie albo na balkonie intensywnie pachnie cebulą, jest ostry, niemniej jednak z drugiej strony łagodny i niewiarygodnie koryguje smak jajecznicy czy kanapek. Z kolei tymianek w doniczce intensywnie pachnący i pięknie zielony poprawia smak mięsa i prz ełamuje jego charakter. Takie zioła w zdrowej wersji są pożądane w każdej kuchni ze względu na to, czy lubimy potrawy polskie, czy może włoskie lub śródziemnomorskie. Zioła można sobie zakupić w doniczce i postawić je w dowolnym słonecznym miejscu, a w przyszłości pielęgnować całą wiosnę, lato i aż do późnej jesieni. Niektóre zioła da się hodować dosłownie na kuchennym parapecie i co prawda nie będą one rosły tak bujnie, jak ma to miejsce latem, niemniej jednak i tak zachwycą nas swoim fantastycznym smakiem i aromatem. Zioła niewiarygodnie pachną, doskonale smakują i wspaniale wyglądają, zatem ich uprawa jest niezwykłą przyjemnością. To de fakto można polubić, o ile kto interesuje się ogrodnictwem i woli spróbować, czy uprawa będzie łatwa.
Polecam: mikroliście.