Wymagania uprawowe ziół

Przyzwyczajeni jesteśmy do tego, żeby kupować zioła w saszetkach, gdzie znajduje się od kilku do kilkudziesięciu gramów, ale każdy, kto używa takich przypraw wie perfekcyjnie, że ich jakość na prawdę często pozostawia sporo do życzenia. Niekiedy przyprawy są bardzo stare i chociaż hermetycznie je zapakowano, to nie mają już tego smaku ani zapachu. W pełni zupełnie inaczej jest, kiedy mamy swoje zioła, fantastyczne, pachnące i co najistotniejsze świeże, bo sprawiają, że nasze potrawy nabierają w pełni innego charakteru.

Zwyczajny szczypiorek w doniczce hodowany na tarasie albo na balkonie intensywnie pachnie cebulą, jest ostry, niemniej jednak z drugiej strony łagodny i niewiarygodnie koryguje smak jajecznicy czy kanapek. Z kolei tymianek w doniczce intensywnie pachnący i pięknie zielony poprawia smak mięsa i prz ełamuje jego charakter. Takie zioła w zdrowej wersji są pożądane w każdej kuchni ze względu na to, czy lubimy potrawy polskie, czy może włoskie lub śródziemnomorskie. Zioła można sobie zakupić w doniczce i postawić je w dowolnym słonecznym miejscu, a w przyszłości pielęgnować całą wiosnę, lato i aż do późnej jesieni. Niektóre zioła da się hodować dosłownie na kuchennym parapecie i co prawda nie będą one rosły tak bujnie, jak ma to miejsce latem, niemniej jednak i tak zachwycą nas swoim fantastycznym smakiem i aromatem. Zioła niewiarygodnie pachną, doskonale smakują i wspaniale wyglądają, zatem ich uprawa jest niezwykłą przyjemnością. To de fakto można polubić, o ile kto interesuje się ogrodnictwem i woli spróbować, czy uprawa będzie łatwa.
Polecam: mikroliście.

Popularne posty z tego bloga

Klimatyzacja w domu

Ogrzewanie podłogowe - wylewka anhydrytowa

Ekologiczne zioła